2016-07-01 16:59:09• hírek • Kocsis Zoltán

Hány növényfaj él megyénkben? És állatfaj?

Szibériai hamuvirág
Szibériai hamuvirág

Ha kapásból nem is tudjuk, az interneten pillanatokon keresztül megtalálhatjuk, a 2011-es népszámlálás szerint hányan élnek Szatmár megyében. De vajon hány növényfaj él megyénkben? És állatfaj?

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség a napokban bemutatott jelentéséből elokvens választ kaphatunk a kérdésekre.

Ezek szerint Szatmár megyében mintegy 1550 növényfajt tartanak számon a botanikusok. Közülük 30 faj szerepel a védett fajok listáján. Ilyen például a kökörcsin vagy a szibériai hamuvirág. A szakemberek a megyében összesen 180, egymástól elkülöníthető mikroökoszisztémát különböztetnek meg.

Ennél is gazdagabb Szatmár állatvilága, hisz összesen 5200 különböző fajta létéről tudnak a szakemberek. Közülük 325 védett - mint például a bakcsó (fotó) vagy a kis kócsag.

A természetvédelmi területek mérete eléri a 48.000 hektár, ami Szatmár megye teljes területének 10,48%-a.

A jelentés szerint a megye biodiverzitására elsősorban az egyre nagyobb iparosodás, a mezőgazdaság intenzívebbé válása, a területek felhasználásának megváltoztatása, a kaszálók, legelők számának és területének csökkenése, a környezetszennyezés és egyes invazív fajok (mint például a parlagfű) terjedése jelenti a legnagyobb veszélyt.

Természeti sokszínűségünk megőrzése érdekében érdemes lenne újraéleszteni az ecsedi lápot vagy éppen a berendi tavat, tesz javaslatokat is a jelentés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: